top of page
wolk1_edited_edited_edited_edited.png

We denken meestal over onze nachtelijke dromen als persoonlijke en intieme hersenspinsels. Maar wat als onze dromen ook collectief zijn, en ze ons iets kunnen vertellen over de wereld waar we overdag in leven? Over onze gezamelijke verlangens, overtuigingen en angsten? Of over ons beeld van de toekomst?
 
Journaliste en schrijfster Charlotte Beradt werd in het nazi-Berlijn tussen 1933-1938 steeds weer wakker uit de meest afschuwelijke nachtmerries waarin ze werd opgejaagd, haar naam was vergeten, of haar huis plotseling geen muren meer had. Op een ochtend werd ze wakker en dacht: ik kan niet de enige zijn die dit soort dromen heeft. Ze vroeg in het geheim om zich heen en het bleek dat haar mede-stadsbewoners vergelijkbare dromen hadden. Na de oorlog bundelde Beradt al deze dromen in haar boek ‘Das Dritte Reich des Traums’: een geestelijke weerspiegeling van de terreur.

Deel een: Droomworkshops

Nu, in het Amsterdam van 2025, leggen wij ook een collectief droomdagboek van de stad vast. Vanuit de overtuiging dat 'the personal is political' gaan we in gesprek met diverse groepen Amsterdammers over hun dromen, en proberen we samen de gemene delers en toevallige gelijkenissen te vinden. We organiseren in alle stadsdelen workshops en gesprekken, gebaseerd op de gespreksmethode social dreaming.

Over Het Dromenpaleis

In deze gespreksmethode staat niet de dromer, maar de droom voorop; dat wil zeggen, het is geen persoonlijke psychoanalyse, maar een associatieve zoektocht naar gezamenlijke beelden.

 

Deel twee: theatrale installatie
In het tweede gedeelte van dit project bouwen wij een theatrale installatie, gebaseerd op het miniatuurtoneel van Baron van Slingelandt. In deze installatie spelen geen acteurs, maar maken we decors van de dromen van de stad. Op een speelvlak van 2 bij 2 meter trekken onze dromen voorbij. Op kleine schaal is alles mogelijk: we kunnen vliegen, vallen, en veranderen, net zoals in onze dromen. Niets is wat het lijkt: perspectieven verschuiven voortdurend, het verhaal verandert van richting, monsters verschijnen door de toneelvloer, de bomen kunnen gaan dansen, en een winkelcentrum kan zo in een oceaan veranderen. Zo komen technisch vernuft en dada-achtig lef samen en wordt de maquette tot onderwerp verheven. 
 
Let op: we vertalen de dromen die we verzamelen in de gesprekken niet letterlijk naar het theater, maar we bouwen een associatieve gevoelswereld, geïnspireerd op de sfeer en de beelden die in de gesprekken voorbij komen.

Over ons

Wij zijn een tijdelijke samenscholing van theatermakers en kunstenaars. Wij geloven in de kracht van collectieve verbeelding en verwondering, en de verbinding tussen mensen door middel van kunst. We geloven dat dit broodnodige elementen zijn in de hedendaagse politieke werkelijkheid die ook overdag surrealistisch is. In ons werk willen we het publiek deelnemer en mede-kunstenaar maken en zoeken we naar verbindingen tussen het tastbare en het magische, tussen realiteit en fictie, tussen het persoonlijke en het collectieve.

Makers

 

Bambi Benkö (droomfacilitator), Eos Brüggen (miniatuurdecors en grafisch ontwerp), Zephyr Brüggen (concept, artistieke leiding, en gespreksleiding), Han Ruiz Buhrs (scenografie en artistieke leiding), Pablo Fontdevila (lichtontwerp), Florian Hellwig (dramaturgie), Niels Kuiters (artistieke leiding en gespreksleiding), Kiriko Mechanicus (video), Pien Visser (PR/marketing), Jorien Werkhoven (creatief producent).

 

Met dank aan: Floor Cremers, Dorendel Overmars, Gwen Bakker, Ingejan Ligthart Schenk, Frances Sanders, Lotte van den Berg en Peter Aers.

Foto Dromenpaleis.JPG

gespreksleiders v.l.n.r.

Niels Kuiters, Zephyr Brüggen, Bambi Benkö

Het Dromenpaleis is een productie van het Amsterdamse Bostheater en Stichting Cinergy. Onze partners voor de gesprekken zijn ITA/The Bookshop, Likeminds, CC Amstel, Het Plein Theater, Frascati/Van Deyssel en festival Cement.

fonds podiumkunsten.png
dioraphte-logo.png
afk logo.png
Cultuurfonds logo.png
vsb fonds logo.png
logonexus.png
bottom of page